Hjemmebagt brød til Engholmerne

Nu kan Engholmerne bestille nybagte boller og andet godt hjemmebagværk til søndagsmorgenbordet. Møllers Hjemmebag har nemlig udvidet leveringsruten, så den populære brødcykel også kommer forbi Engholmene om søndagen med velduftende morgenbrød, friskbagt rugbrød, sprøde småkager og andre hjemmelavede lækkerier.

Det er på baggrund af talrige opfordringer fra beboere på Engholmene, at Niels Møller, som er bager og ophavsmand til Møllers Hjemmebag, nu også ruller forbi Engholmene med sin brødcykel søndag morgen. Allerede ved hans første besøg, var der varm interesse, og flere Engholmere havde benyttet muligheden for at forudbestille hjemmebagt brød til morgenbordet.

Det er bageren selv, der siger godmorgen til kunderne på Engholmene

Når Niels ruller ind på Engholmene med sin brødcykel søndag morgen, har han været i gang siden midnat. Det er nemlig ham selv, der møder ind kl. 00.00 og starter hjemmebageriet. Han er også med, når bestillingerne pakkes kl. 7.00, og det er også ham, der knokler afsted på cyklen i al slags vejr, når brød og kager skal ud til kunderne. For Niels ligger drivkraften netop i at følge brødets vej fra egen hånd til kundens.

Efter en lang nat i hjemmebageriet giver det mig en enorm glæde at stå ved cyklen om morgenen og møde dem, der har bestilt brød, så forsvinder trætheden fra en lang nat som dug for solen. Det er jo takket være kunderne, at det her kan lykkes, og at der overhovedet er noget, som hedder Møllers Hjemmebag. Uden kundernes opbakning, ingen brødcykel,” fortæller Niels.

Fælleskab og bæredygtighed er drivkraften bag Møllers Hjemmebag

Med det nye Engholmene stop på ruten, har Niels allieret sig med en hjælper for at nå ud til alle sine stop, inden søndag morgen bliver til formiddag. Det er dog stadig pedalkraft, der bringer brødet ud til alle de sultne kunder. Efterhånden, som rygtet om det lækre morgenbrød fra Møllers Hjemmebag har spredt sig, og antallet af bestillinger er vokset, har cyklen fået anhænger, og på ekstra travle dage låner han svigerindens Christiania cykel. Det lyder fristende at bytte cyklen ud med chauffør og varevogn, men netop nærværet og hensynet til miljøet er en gennemgående ingrediens i alt, hvad der kommer fra Møllers Hjemmebag.

Vi har hele tiden fokus på, hvordan vi kan imødekomme den voksende efterspørgsel, men uden at gå på kompromis med de værdier, som satte det hele i gang. Da vi startede Møllers Hjemmebag, var det en drøm om at skabe noget, der spreder glæde og bidrager til en fællesskabsfølelse. Samtidig er bæredygtighed, økologi og gode råvarer meget vigtig for os. Hvis vi skulle skalere ned på de værdier, så ville vi miste passionen,” fortæller Niels.

Fra hobbybager til iværksætter

Historien om Møllers Hjemmebag går tilbage til 2018, hvor det hele startede hjemme i køkkenet hos Niels og hans hustru, Pernille. På det tidspunkt boede det unge par på Teglholmen, og her skulle man kigge langt efter noget, der mindede om lækkert brød til morgenbordet. Bake-off fra Circle K var det bedste bud, hvis man da ikke lige som Niels selv var ferm ved røremaskinen.  Samtidig gik parret også og legede lidt med tanker om, hvordan de kunne bidrage til at styrke nabofællesskabet.

Jeg har altid været glad for at bage, så idéen var egentlig bare, at jeg skulle bage lidt mere, så der også var til naboerne. Derudover var tanken, at vi med hjemmebageriet også kunne bidrage til fællesskabet og sammenholdet i kvarteret, fordi man jo uundgåeligt står og småsnakker der i køen”, fortæller Niels.

Som sagt så gjort. Opbakningen fra naboerne var stor og køen foran Niels og Pernilles altan voksede. Da parret på et tidpunkt flyttede, men samtidig gerne fortsat ville levere brød til naboerne på Teglholmen, opstod idéen med brødcyklen. Efterhånden blev efterspørgslen efter Niels’ hjemmebag også så stor, at han kunne springe ud som selvstændig og flytte produktionen af brød og kager ned til Kitchen Collective i Kødbyen, hvor der er mere plads, og hvor han heller ikke vækker den lille familie, når der skal æltes dej midt om natten.

Bedstes opskrifter fra det jyske forsøder søndag morgen på Engholmene

Selvom produktionen af hjemmebag er skaleret af flere omgange, er det stadig bedstemor Ediths opskrifter der benyttes. Derudover kommer en stor del af råvarerne kommer fra hjemegnen og endda fra familiemedlemmer til Niels og Pernille.

Jo, altså, det er jo min bedstemors opskrifter, som jeg bruger og udvikler på. Hun er 90 år og synes, det er ret sjovt, at hendes opskrifter fra Vestjylland gør glæde i København. Kornet kommer fra min onkel Harrys gård i Årre, og honningen fra Pernilles morbror, Kristian, i Varde. Min fætter kommer til at stå for levering af mælk inden længe, og det er også ham, vi får koldpresset rapsolie fra,” fortæller Niels.

På den måde sikrer Niels sig, at han kender råvarernes ophav, og det bidrager til den gennemsigtighed, som er vigtig for ham og hans kunder. Råvarerne er så vidt muligt økologiske, og han har hele tiden fokus på at minimere madspild.

Bag Møllers Hjemmebag i din egen ovn

Netop konceptet med forudbestillingerne er med til at mindske spild. På den måde ved Niels lige præcis, hvor meget han skal bage, når han møder ind ved midnat for at opstarte hjemmebageriet. Det var egentlig den første lockdown, der gjorde, at Møllers Hjemmebag blev nødsaget til at ændre på konceptet for brødcyklen, hvor kunderne før bare stillede sig i kø, indtil der var udsolgt. I dag bestiller kunderne på forhånd, og på den måde kan Niels både overholde restriktioner og endda betjene flere, fordi brød og kager er pakket og betalt på forhånd. Niels havde også netop lanceret sin bageskole, da den anden lockdown lukkede landet ned i december. Løsningen var en ny idé, som viste sig at blive så stor en succes, at den har tilføjet endnu en dimension til Møllers Hjemmebag. I december, da Niels ikke kunne invitere kunderne indenfor i sin bageskole, kunne de i stedet bestille et bagekit og bage deres egne peberkager og vaniljesmåkager hjemme med en færdiglavet dej fra Møllers Hjemmebag – baseret på bedstes opskrifter selvfølgelig og inkl. forme, glasur m.m. Udover udbringning af hjemmebag søndag morgen og bagekurser, byder Møllers Hjemmebag også på lækker catering og meget mere. Læs mere om Møllers Hjemmebag og hele historien om, hvordan Niels og Pernille gik fra at være fastansatte pædagoger til iværksættere. Du kan også møde Bedste, som har været og stadig er den store inspiration for Niels og Møllers Hjemmebag, eller bestille hjemmebag til på søndag: Link https://www.moellershjemmebag.com

 

Alle rettigheder til billeder, tekster og video tilhører NPV A/S - og må ikke anvendes uden forudgående tilladelse fra NPV A/S. Copyright © NPV A/S 2011 - 2019