Vejnavnene på Engholmene er opkaldt efter nobelprismodtagere

Som beboer på Engholmene kommer du blandt andet til at bo ved Nelson Mandelas Allé og på Martin Luther Kings Vej. Få historien om vejnavnene på Enghave Brygges boligøer, som er blevet døbt efter 19 vindere af Nobels fredspris.

Engholmene er Københavns nye kanalby, som er en skøn sammenkobling af natur, vand og byliv. Enghave Brygge består af 11 ny-anlagte boligøer, hvor det fra politikernes side er blevet besluttet, at vejnavnene skal opkaldes efter vindere af Nobels fredspris.

Den mest markante vej er Nelson Mandelas Allé, som løber langs Enghave Brygges boligøer, og er den gennemgående hovedgade i området. Den revolutionære sydafrikanske anti-apartheid-forkæmper får selskab af en række andre ikoniske personligheder. Nelson Mandelas Allé bliver omgivet af adresser som Martin Luther Kings Vej, Willy Brandts Vej, Andrej Sakharovs Vej, Jane Addams Vej, Albert Schweitzers Vej samt 13 andre modtagere af Nobels fredspris, som udgør temaet for områdets vejkabinet.
”Proceduren når vi navngiver veje, er at lave et tema for kvarteret. Vejnavnenævnet har besluttet, at modtagere af Nobels fredspris skal være temaet for Enghave Brygges vejnavne. Årsagen er, at vi finder det passende at hædre nogle af de mennesker, som har gjort en afgørende forskel for fred i verden”, siger Niels E. Bjerrum, medlem af Socialdemokratiet og Vejnavnenævnet. Det drejer sig om 14 veje, tre pladser, en park og en bro.

Det historiske og geografiske overblik
Nobelprisen er en international hæderspris, som uddeles én gang årligt indenfor seks områder. Priserne er bredt anerkendt som den mest prestigefyldte æresbevisning indenfor områderne – henholdsvis litteratur, medicin, fred, fysik, kemi og økonomi, hvor Enghave Brygge bliver opkaldt efter vindere af Nobelprisen i fred.
Herunder følger en introduktion af fem udvalgte nobelprisvindere samt deres placering på Engholmene:

1. Nelson Mandelas Allé – Enghave Brygges hovedgade
Han blev født den 18. juli 1918. Han var tidligere sydafrikansk præsident og én af verdens førende anti-apartheid-aktivister. Sammen med Frederik Willem de Klerk modtog han i 1993 Nobels fredspris. Nelson Mandela døde i 2013. Nelson Mandelas Allé er den gennemgående hovedgade, som løber på tværs af Enghave Brygge.

2. Martin Luther Kings Vej – ved Kærholm
Han blev født den 15. januar 1929, og var i årene 1956-68 en frontfigur i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse, hvor han stod i spidsen for en række demonstrationer og aktioner, der satte fokus på raceadskillelse og sortes manglende borgerrettigheder i forhold til hvide, hvilket han i 1964 modtog Nobels fredspris for. Martin Luther King døde i 1968.
Martin Luther Kings Vej er placeret ved Kærholm.

3. Willy Brandts Vej – ved Myrholm
Han blev født den 18. december 1913, og var fra 1969 til 1974 tysk forbundskansler. I 1971 modtog den socialdemokratiske statsmand Nobels fredspris for sit arbejde med Vesttysklands østpolitik, som i dag regnes for et yderst væsentligt stykke pionerarbejde i den tilnærmelse mellem Øst- og Vesttyskland, som i 1989 førte til Berlinmurens fald. Willy Brandt døde i 1992. Willy Brandts Vej er placeret i karrebebyggelsen ved Myrholm.

4. Andrej Sakharovs Vej – ved Lyngholm
Andrej Sakharov blev født den 21. maj 1921 i Moskva, og var atomfysiker og talsmand for menneskerettigheder i Sovjetunionen. Han menes at være hovedmanden bag Sovjetunionens brintbombe i 1954. I 1975 modtog han Nobels fredspris for sit arbejde med menneskerettigheder. Andrej Sakharov døde i 1989.
Andrej Sakharovs Vej ligger ved Lyngholm.

5. Jane Addams Vej – ved Nobelholm
Jane Addams blev født den 6. September 1860 i Cedarville, USA, og var feminist, sociolog og socialarbejder. Hun var en fremtrædende person i arbejdet med kvinders valgret i USA, og en fortaler for verdensfred. I 1931 modtog hun som den første amerikanske kvinde Nobels fredspris for sit arbejde med fredsbevarelse og socialt arbejde. Hun delte prisen med sin landsmand Nicholas Murray Butler. Jane Addams døde i 1935. Jane Addams Vej ligger ved Nobelholm.

6. Albert Schweitzers Vej – ved Sivholm
Albert Schweitzer blev født den 14. Januar 1875 i Kayserbeg i det tyske kejserrige, og var organist, teolog, læge, filosof, pacifist og vegetar. I 1953 modtog han Nobels fredspris for sit virke som læge på det afrikanske kontinent. Albert Schweitzer døde i 1965. Albert Schweitzers Vej ligger ved Sivholm.

Alle rettigheder til billeder, tekster og video tilhører NPV A/S - og må ikke anvendes uden forudgående tilladelse fra NPV A/S. Copyright © NPV A/S 2011 - 2019