Indret skandinavisk, og træk lyset ind i dit hjem

I Skandinavien er vi eksperter i at trække lyset ind i hjemmet. Arkitekt og PhD Nanet Mathiasen fortæller om, hvordan det bruges i den danske arkitektur og indretning.

Både malere, fotografer og kunstmalere elsker det særlige nordiske lys, som vi har her i Skandinavien. Og på boligindretningsblogs og i boligbladene kan man læse om, hvordan lyset skal trækkes ind i hjemmet. Nanet Mathiasen er arkitekt, og har skrevet en ph.d.-afhandling om, hvad det nordiske lys er, og hvordan det bliver brugt i nordisk arkitektur.

”Vi har den store fordel, at vi har så mange overskyede dage, og dermed ikke så intenst et lys, så vi kan lave nogle store vinduesåbninger. Når der er sollys, så skærmer vi ikke for det, fordi vi godt kan lide, at solstrejf kommer ind i vores bolig,” siger Nanet Mathiasen.

Specielt gennemlyste lejligheder med vinduer på parallelle vægge ser man meget i nye byggerier – fx i Engholmenes lejligheder. Nanet Mathiasen er en stor fortaler for gennemlysning.

”Gennemlyshed er positivt på alle punkter. Man får lys langt ind i boligen og lys fra flere verdenshjørner. Dermed får vi så meget sol som muligt ind i vores hjem.”

Skandinavisk indretning reflekterer lyset

Spørgsmålet er, hvordan vi indretter os, så vi bedst udnytter det diffuse nordiske lys. Her mener Nanet Mathiasen, at det ligger meget intuitivt hos os.

”Lysåbningen drager. Vi vil naturligt opholde os meget i lyset – om det så er sofagruppen eller spisebordet. Vi fornemmer og ser lyset og placerer os der.” forklarer hun.

Det er ikke så underligt, at den skandinaviske indretningsstil generelt byder meget på hvide vægge, lyse farver og lette møbler. Vi forsøger nemlig at kompensere for, at vi ikke har så meget lys udendørs.

”Sydpå skærmer man for lyset, for der er masser af lys, når man træder udenfor. I mange lande uden for Skandinavien er der fx ikke ret mange hvide vægge. Hvis der er nogen, så er de æggeskal eller creme. Her i norden har vi ofte kridhvide vægge. De reflekterer nemlig lyset. Vi vil gerne lyse vores interiør op så meget som muligt, fordi vi har brug for lyset.”

Alle rettigheder til billeder, tekster og video tilhører NPV A/S - og må ikke anvendes uden forudgående tilladelse fra NPV A/S. Copyright © NPV A/S 2011 - 2019