Nina er vinterbader: Det er vildt skønt og livsbekræftende

Livet ved havnefronten byder på mange dejlige muligheder. En af dem er, at vandet er lige udenfor døren. Det hopper Nina hellere end gerne i – også om vinteren.

Men det kolde gys i havnen kan faktisk være rigtig dejligt. Det fortæller 38-årige Nina Monrad:

”Det er vildt skønt, vanedannende og virkelig livsbekræftende. Det giver en god følelse i kroppen, når man får det kolde rush og så går op i den varme sauna bagefter. Bagefter har jeg det lidt som om, at jeg har løbet fem kilometer – det giver den samme dejlige, sunde fornemmelse i kroppen,” fortæller Nina, der til daglig arbejder som læge på Hvidovre Hospital.

Følelsen, som Nina beskriver, kommer af en konkret kemisk reaktion i hjernen, der frigiver en masse gode signalstoffer og hormoner. Nogle af dem er eksempelvis endorfiner, som virker smertestillende og afstressende. Samtidig mener nogle eksperter også, at vinterbadning har en styrkende effekt på immunforsvaret – en egenskab som kan være rigtig nyttig netop i den kolde tid.

Hvis tanken om en længere svømmetur i det iskolde vand virker uoverskuelig, er det stadig muligt at få den positive effekt – selv et kort dyp kan nemlig påvirke din krop i en positiv retning.

Vinterbadning blev en vej ind i lokalsamfundet
Nina, der er medlem af vinterbaderforeningen Badekompagniet Sluseholmen i Sydhavnen, begyndte for første gang at vinterbade tilbage i 2016, da hun flyttede fra Vesterbro til Sluseholmen. Da området på daværende tidspunkt ikke havde så mange lokale tilbud, kastede Nina sig over det, der var – og det var vinterbaderforeningen:

”Dengang var det lige meget for mig, om det var badminton eller vinterbadning, jeg søgte bare et lokalt tilbud. Men jeg er virkelig glad for, at jeg begyndte at vinterbade. Det giver en fed følelse af velvære, og det er en fin måde at komme ind i lokalsamfundet herude. Man møder jo mange af de andre fra området og så får man lige snakket lidt om vind og vejr og får vendt de nyeste nyheder fra området,” forklarer hun.

Efter Nina er flyttet til havnefronten, er hun virkelig begyndt at sætte pris på at bo ved vandet – og vinterbadning lader hende bare nyde det bølgende dyb endnu mere.

”Jeg synes, det er skønt at bo ved vandet. Det giver en dejlig åbenhed og nogle smukke lysnuancer, og så er det perfekt, at jeg kan gå lige ud ad min dør og ned i vandet. Og det, at jeg vinterbader, forlænger bare vandsæsonen og udelivet for mig,” siger Nina og fortsætter:

”Så når sommeren forsvinder, så går jeg altid og glæder mig til, at sæsonen for vinterbadning går i gang.”

Alle rettigheder til billeder, tekster og video tilhører NPV A/S - og må ikke anvendes uden forudgående tilladelse fra NPV A/S. Copyright © NPV A/S 2011 - 2019