Krydderurter: Sådan dyrker du dem i vindueskarmen eller på altanen

Det er både nemt og praktisk at dyrke krydderurter i din lejlighed i Engholmene. På den måde er krydderurterne aldrig langt væk, når du skal bruge dem til madlavningen, og de kan samtidig pynte i dit hjem. Engholmene har talt med planteekspert Arne Persson om, hvordan du får succes med din egen lille krydderurtehave.

Livet i en lejlighed på Engholmene har meget at byde på. Moderne arkitektur, smuk havudsigt og et hjem med øje for kvalitet. Men hvis du har grønne fingre, tænker du måske, at livet i en lejlighed ikke giver rum til, at din interesse for planteriget kan udfolde sig – men sådan behøver det slet ikke at være.

Faktisk er der mange muligheder for at dyrke grønt i din lejlighed. For eksempel er det blevet mere og mere populært at dyrke krydderurter i vindueskarmen eller på altanen.

Arne Persson har været planteekspert i Plantorama, som er Danmarks største havecenterkæde, i 20 år og har arbejdet som gartner i over 50 år. Han fortæller, hvorfor det kan være en dejlig oplevelse at have krydderurter på altanen eller i vindueskarmen.

”Krydderurter har først og fremmest nogle dejlige dufte, men den grønne, blomstrende oplevelse fra planterne har jo også et dekorativt islæt. Og så er der jo også mulighed for at bruge dem i madlavning eller duftbuketter,” forklarer han og understreger, at der også er et væld af krydderurter at vælge imellem.

Har du lyst til at kaste dig ud i krydderurternes kunst, kan du dyrke:

  • Timian, flerårig
  • Lavendel, flerårig
  • Mynte, flerårig
  • Citronverbena, flerårig
  • Rosmarin
  • Bomuldslavendel
  • Koriander
  • Basilikum
  • Oregano
  • Salvie
  • Persille
  • Dild
  • Purløg

Står der flerårig ud fra krydderurten, betyder det, at den kan overleve vinteren på altanen, hvis du sørger for en tildækket placering. Krydderurter som koriander og basilikum sår man ifølge Arne Persson derimod typisk hvert forår eller køber forsået.

Når du dyrker krydderurter, er der et par ting, du ifølge Arne Persson skal være opmærksom på. Nedenfor er en liste over de fem punkter, du skal have for øje

1. Lys og temperatur
De fleste krydderurter er lyskrævende. Derfor er det vigtigt, at du finder en placering til dem på altanen eller i din vindueskarm, hvor de har mulighed for at få lys. Med krydderurter som basilikum er det dog særlig vigtig, at du sørger for, at den står lunt, lyst og varmt, og at den ikke gemmes bag andre planter, da det er en af de mere varmekrævende krydderurter.

2. Tilklipning
Krydderurter kan blive store, så det er vigtigt, at du sørger for jævnligt at tilklippe dem, så der også er plads til naboplanten. Samtidig giver tilklipningen også nogle friske skudspidser, så planten ikke bliver for voldsom og busket. Især ved de flerårige krydderurter er det vigtigt at have ordentlig tilklipning for øje.
”Det, du klipper af, kan du jo tørre, så du kan bruge det i madlavning. Du kan bare tørre det i mikroovnen eller i en almindelig ovn,” tilføjer Arne Persson som et lille tip.

3. Altankassens eller krukkernes form

Krydderurter som rosmarin og mynte vokser kraftigt, og i sådanne tilfælde anbefaler Arne Persson, at du sætter dem i større beholdere – gerne enkeltkrukker. De kan godt klare sig i en altankasse, men hvis du vælger det, er det endnu vigtigere at have fokus på at trimme krydderurterne, så de kan få plads. De finere krydderurter som persille, koriander, grøn dild og purløg kan derimod sagtens dyrkes i en altankasse.

Samtidig er det vigtigt, at altankassen eller krukken, du har dine krydderurter i, har en form for dræn, så vandet har et sted at løbe ud. Det kan være huller i altankassen eller krukken eller sten i bunden af dem. Har du lyst til at gå all-in på dine krydderurter, kan du etablere et selvvandingssystem, som ifølge Arne Persson er det mest optimale. Han tilføjer, at plantesække eller et kapilærsystem også er en udmærket måde at dyrke på, men at det dog ikke er det kønneste at se på.

4. Gødning
Det er oplagt at bruge en flydende gødning, der fortyndes ud, som du bruger i forbindelse med, at du skal vande dine planter. Men ved du, at du er typen, der ikke får det gjort, kan du i stedet give dine krydderurter en langtidsvirkende gødning – så kan du nøjes med at supplere lidt, hvis der er behov.

5. Vanding
I forhold til vanding af krydderurterne, er det vigtigt, at du løbende vander kontinuerligt og holder en rytme, så dine krydderurter ikke kommer til at hænge. Her i foråret kan du nøjes med at vande tre gange om ugen, men når det bliver højsommer, kan det blive nødvendigt at give dem vand dagligt. Uanset hvad er det selvfølgelig vigtigt, at du holder øje med, hvordan urterne reagerer på din vanding.

Ifølge Arne Persson er det klart det mest optimale, at du dyrker dine krydderurter på altanen, når det begynder at blive sommer. Er du forhindret i at dyrke dine krydderurter på altanen, skal du dog ikke give op af den grund. Skal krydderurterne dyrkes indenfor, skal du altid vælge en lys placering, og Arne Persson anbefaler, at du i denne sammenhæng altid bruger enkeltkrukker til at dyrke i – eksempelvis kan du bruge rødlerskrukker med underskåle.

Hvis du allerede nu drømmer om at starte dyrkningen af de krydderurter, der ikke tåler vinterens kulde, og du har en altan, du vil dyrke dem på i sommermånederne, kan du sagtens gå i gang og lade dine krydderurter forspire i marts. Sidst i april vil de være klar til at blive sat ud et beskyttet sted, mens du dyrker videre på dem. Dette kan bare være det mest beskyttede sted på altanen, hvor de måske ikke står i fuld sol. Efter en uges tid kan de derefter rykkes til deres endelige plads, hvor de kan vokse sig flotte og stærke.

Hvad hvis jeg vil omplante dem?

Hvis ikke du vil have et lille bitte skud til at vokse i en stor potteplante, kan du i stedet starte krydderurterne ud i en spirekasse. Men sådan en kasse bliver hurtigt for lille, så på et tidspunkt bliver du nødt til at omplante dem. Allerede når planten har to kronblade, kan du faktisk begynde at flytte dem, om end de er lidt mere skrøbelige så tidligt i processen. Er urten kommet op på to til fire kronblade er det vigtigt, at du flytter den hurtigt, da den ellers risikere at blive lang og ranglet – hvilket kan resultere i, at den får sværere ved at udvikle sig til en sund og stærk plante.

”Jo før, du kan flytte den, jo bedre,” understreger Arne Persson.

Dyrk økologisk og tag dig tid

Det kan være en dejlig oplevelse at dyrke sine egne krydderurter, og Arne Persson slutter af med to gode råd til processen:

”Dyrk så økologisk, du kan. Når du har muligheden, så benyt dig af planter og jord, som er økologisk produceret. Vil du dyrke videre på en krydderurt, du køber, så gå gerne efter, at den er sprøjtefri,” siger han og tilføjer, at de krydderurter, du kan købe i Plantorama, selvfølgelig er sprøjtefri og løbende bliver kontrolleret.

Vil du have et godt resultat ud af dit grønne eventyr, er der ifølge Arne Persson én vej:

”Hvis du sørger for at passe, vande og gøde kontinuerligt – så får du også succesen.”

Alle rettigheder til billeder, tekster og video tilhører NPV A/S - og må ikke anvendes uden forudgående tilladelse fra NPV A/S. Copyright © NPV A/S 2011 - 2019