Guide: Gør din altan forårsklar

Selv om kulden stadig har sit tag i København, så kan vi sagtens begynde at gøre altanen klar til foråret, så den er pæn og indbydende, når det bliver lunere i vejret.

Lune aftner på altanen med et koldt glas hvidvin og en smuk udsigt over Københavns inderhavn – det er vi nok mange, der længes efter. Allerede nu kan du tage forskud på glæderne ved at gøre forårsrent på altanen, så den er klar, når lunere vinde bevæger sig mod Danmark.

Underbo-venlig rengøring

Det første og vigtigste skridt mod at gøre altanen klar til foråret er en ordentlig omgang oprydning og rengøring. Mange bruger altanen til opbevaring, storskrald og som et ekstra køleskab i vintermånederne. Det betyder ofte, at det flyder med kasser, flasker og måske endda et juletræ. Start med at fjerne rodet, så der er plads til at gøre rent.

Det er godt at holde sig på god fod med sin underbo, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på ikke at dryppe eller drysse ned på underboens altan, når rengøringen går i gang. Minaltan.dk lister denne fremgangsmåde, som er helt underbo-venlig:

  1. Start oppefra med det løse skidt, og børst edderkoppespind og den slags ned fra overdelen og hjørner.
  2. Brug vand til at fjerne snavs og fugleklatter fra de vandrette og lodrette flader og omkring vinduer og døre.
  3. Tør de våde områder efter med en hårdt opvredet klud, især de glatte overflader.
  4. Vask vinduerne med vand og sæbe og en gummiskraber, eller brug avispapir til at polere vinduerne.
  5. Vask gulvet på altanen som kronen på værket. Brug en gulvklud eller en opvredet moppe, hvis gulvet er af glatte materialer. Brug en børste, og tør efter med en gulvklud, hvis gulvet er lavet af mere ru materialer.

Altankasser i fuldt flor

Som byboer er det bestemt muligt at gro både blomster og urter på altanen – det er kun fantasien og solen, der sætter grænser. Selv hvis du har en altan, som hovedsageligt ligger i skygge, skal det ikke sætte en stopper for dine grønne fingre – du skal bare vælge dine planter med omhu.

Når du skal vurdere, hvor solrig din altan er, så er det vigtigt at huske, at altanen ikke nødvendigvis er solrig, hvis du har megen aftensol eller morgensol. Det er nemlig middagssolen, det kommer an på.

Krydderurter har ikke brug for megen sol. De er skønne at have på altanen, fordi de nemt kan bruges i madlavningen, og så er de dekorative – urter som timian og purløg har smukke og farverige blomster.

Husk også at overveje, hvor meget vind eller læ, du har på altanen. Har du meget vind på altanen, er det en fordel at vælge planter af lav vækst eller typer, der er kompakte og har kraftige grene – det kan fx være petuniaer, roser eller stedmoderblomster. Og sidstnævnte kan du faktisk plante allerede nu, da de tåler frost.

Alle rettigheder til billeder, tekster og video tilhører NPV A/S - og må ikke anvendes uden forudgående tilladelse fra NPV A/S. Copyright © NPV A/S 2011 - 2019