Svampe, græskar og kastanjer: Her er tre skønne efterårsretter

Efterhånden som efteråret har gjort sit indtog i Danmark og Sydhavnen, er naturbilledet forvandlet med orange, gule og brune farver. De samme farver gør sig i denne tid gældende i køkkenet – svampe, græskar og kastanjer er nemlig kerneingredienserne i tre skønne retter, vi har fundet til dig.

Når vejret ikke lige arter sig til en tur ud i Sydhavnens gader, giver det til gengæld god anledning til at blive indenfor og hygge med familien. En af de bedste måder at gøre det på er at samles om et måltid. Efteråret giver samtidig mulighed for at udforske spændende ingredienser – vi har fundet tre retter med tre forskellige efterårsingredienser: Svampe, græskar og kastanjer.

Varmende Karl Johan suppe til de kølige efterårsdage

Denne lækre opskrift fra idenyt.dk, har en skøn smag og passer helt perfekt til de kølige efterårsdage, hvor man mest har lyst til at pakke sig ind i tæpper og vil have noget nem og lækker mad.

Til fire personer skal du bruge:

300 g friske eller 30 g tørrede Karl Johansvampe

2 hakkede skalotteløg

1 fed hvidløg, 25 g smør

1-2 timiankviste

½ liter hønsebouillon

¼ liter madlavningsfløde

Salt og peber

Fremgangsmåde:
Rens de friske svampe og skær dem i skiver. Alternativt kan du lægge svampene i blød i vand mindst 1 time. Sautér skalotteløgene og hakket hvidløg i smør. Tilsæt snittede svampe og rist dem godt af. Læg de pæneste til side – ca. ¼. Tilsæt hønsebouillon, og lad suppen koge i ca. 15 min. Blend suppen med en stavblender. Kom fløde ved, kog suppen godt igennem og smag til med salt og peber. Pynt med ristede svampe.

Engholmenes anbefaling: Prøv at toppe suppen med lidt revet sort trøffel – da smagen er kraftig, bør du kun bruge en smule.

Servér kastanjerne på en ny måde: Vegetarisk pastaret med kastanjer og spinat

Kastanjer er en af de dejlige ingredienser, der følger med efterårets kommen. Måske har du smagt dem bagt med salt og smør, men kastanjer kan bruges på mange spændende måder. Her har vi fundet en skøn opskrift på en vegetarisk pastaret med kastanjer og spinat på alt.dk.

Til to personer skal du bruge:

250 g pillede kastanjer (ca. 500 g hele) – køb dem blandt andet her.
1 spsk olivenolie
1-2 skalotteløg (finthakket)
1-2 fed hvidløg (finthakket)
2 dl piskefløde
250 g frisk spinat (eller hel frossen, optøet)
1-2 tsk citronsaft
salt og peber
250 g frisk pasta eller
200 g tørret pasta
Tilbehør: parmesan

Fremgangsmåde:
Hvis du har kastanjer med skal, skal du først:
Skær de rå kastanjer midt over med en skarp kniv og læg dem i en gryde med kogende vand i 3-4 min. Skyl kastanjerne i koldt vand og pil skallen af. Brug evt. en fladtang til at gribe om skallen, så selve kastanjen smutter ud.

Har du købt kastanjer uden skal, kan du gå direkte hertil:
Skær kastanjerne i mindre stykker og steg dem gyldne og næsten møre i 8-10 min. i en gryde med olivenolie. Tilsæt skalotteløg og hvidløg og steg under omrøring 3-4 min. mere.
Tilsæt dernæst fløde og renset spinat og kog sovsen igennem. Smag til med citronsaft, salt og peber. Vend den kogte og afdryppede pasta i sovsen. Servér retten med friskrevet parmesanost.

Retten tager 25 minutters arbejdstid og 20 minutters koge/stegetid. Den er ikke fryseegnet.

OBS: Da det kan være svært at kende forskel på hestekastanjer, som er giftige, og spisekastanjer, der kan bruges i madlavning, bør du ikke samle kastanjer i naturen til brug i madlavning.

Lav en lækker risotto med efterårets farver

Den simple italienske risotto er en gave til enhver, der vil have en lækker, nem ret, der kan laves efter lang og travl efterårsdag. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænserne for, hvad man kan putte i sin risotto. Vi har fundet en skøn risotto-ret lavet med butternut squash også kaldet moskusgræskar.

Opskriften giver otte portioner – du skal bruge:

 

17,5 deciliter kyllingebouillon

1 spiseskefuld ekstra jomfruoliven olie

1 lille løg, hakket

2 spiseskefulde smør

10 deciliter butternut squash (brug eventuelt bare hele græskarret)

3 fed hvidløg, presset

5 deciliter risotto ris

1,25 deciliter hvidvin

2,5 deciliter friskrevet parmesan

2 spiseskefulde friskhakket salvie

Salt og peber

Fremgangsmåde:

Start med at skrælle butternut-squashen og skær den derefter i mundrette stykker. Kog vandet til kyllingebouillonen. Opvarm olie i en stor og dyb pande – gerne en sauterpande. Tilføj løgene og steg dem, indtil de bliver bløde – cirka fem minutter. Husk at røre rundt ofte. Put derefter butternut-squashen i sammen med 1 spiseskefuld smør og pres hvidløgsfeddene i. Steg det, indtil butternut-squashen begynder at få farve i kanterne og bliver bløde. Smag til med salt og peber.

Tilføj den sidste del af smørret (1 spiseskefuld) sammen med risene – vær opmærksom på at røre rundt hele tiden. Kog kornene i cirka 2 minutter, før du tilføjer hvidvinen. Kog det derefter, indtil det meste af vinen er absorberet. Husk, at retten skal holdes under konstant omrøring for at undgå, at risene brænder på.

Tilføj nu omkring 2,5 deciliter af kyllingebouillonen. Rør ofte i retten. Kog det, indtil risene har absorberet det meste af væsken. Tilføj det resterende kyllingebouillon 2,5 deciliter af gangen – lad hele tiden risene absorbere bouillonen, før der tilføjes mere.

Rør ofte og kog retten, indtil butternut-squashen er mør, og risottoen er al dente og cremet – cirka 25 minutter. Til sidst røres parmesan og salvie i. Smag til med salt og peber før servering.

Retten tager 15 minutters forberedelsestid og omkring 55 minutters kogetid.

Alle rettigheder til billeder, tekster og video tilhører NPV A/S - og må ikke anvendes uden forudgående tilladelse fra NPV A/S. Copyright © NPV A/S 2011 - 2019