Et koldt havgys der giver velvære – lige uden for døren

Det salte havvand, der omkranser Engholmene, er smukt og stemningsfuldt – også på en kold vinterdag. Hopper du i, kan du både styrke dit immunforsvar og booste dit humør.

Det kræver kun vand, vinter og lidt gåpåmod at komme i gang med at vinterbade. Gevinsten er til gengæld stor for både krop og sjæl. Der er flere muligheder for vinterbadning i området omkring Engholmene. Er du frisk, kan du hoppe i fra badebroen i en af de nærliggende badezoner, eller du kan melde dig ind i en klub for vinterbadere og få adgang til saunafaciliteter.

Vinterbadning er blevet populært de seneste år, og det er der mange gode grunde til. Undersøgelser viser, at vinterbadning styrker dit helbred, og at det lille kolde dyp har en positiv indflydelse på din følelse af velvære.

Pia Pignot bor nær ved inderhavnen og er fast vinterbader. Hun har været medlem af vinterbadeklubben ”Det kolde gys” i 7 år og kan slet ikke undvære sine ugentlige vinterdyp.

“Før jeg blev medlem, hoppede jeg i ny og næ i havnen med nogle veninder. De seneste 7 år har det derimod været en fast del af min hverdag. Det er det bedste for både krop og sjæl, og jeg kan slet ikke undvære det. I gode perioder kommer jeg af sted 2-3 gange om ugen. I travle perioder bliver det desværre kun til 1-2 gange om ugen,” fortæller Pia Pignot.

3 Gode grunde til at komme i gang med at vinterbade

Meget tyder på, at du gør dig selv og din krop godt med vinterbadning. Men pas på! Man bliver eftersigende nemt afhængig. Her er tre gode grunde til at komme i gang.

  1. Styrk dit immunforsvar

Flere undersøgelser peger på, at vinterbadning styrker dit immunforsvar. Det skyldes, at det kolde vand aktiverer dit immunsystem, adrenalinniveauet stiger og sætter gang i de hvide blodlegemer. Denne proces er med til at bekæmpe infektioner.

  1. Boost dit humør

Når du bader i koldt vand, frigives der forskellige signalstoffer i hjernen. Blandt andet endorfiner, dopamin og adrenalin. Det kan gøre dig høj, give energi og en følelse af lykke.

  1. Sæt fut i forbrændingen

Når din krop udsættes for det kolde vand, sætter det automatisk gang i blodcirkulationen. Kuldechokket får de små blodkar til at trække sig sammen og blodet til at strømme stærkere til de indre organer. Bagefter udvider blodkarrene sig igen, og en varm fornemmelse spreder sig i hele kroppen. Vinterbadning får din forbrænding til at stige og øger dit stofskifte.

Gode råd til vinterbadning

Har du først besluttet dig, er det bare med at komme i gang. Hvis du ellers har et godt helbred, ikke lider af alvorlige hjerteproblemer eller et tårnhøjt blodtryk, så er hverken alder eller manglende erfaring nogen hindring for at kaste sig i bølgen blå på en kold vinterdag. Her får du et par gode råd:

  • Bad altid sammen med andre om vinteren.
  • Varm kroppen og dine muskler godt op før du går i vandet. F.eks. med sauna eller en lille løbetur.
  • Vær opmærksom på dit åndedræt når du dypper dig i det kolde vand og træk vejret roligt.
  • Start din debut med et kort dyp på 5-10 sekunder og lad altid hovedet blive over vandet.
  • Afslut med lunt tøj og en kop dampende varm the.

Du kan finde flere gode råd om vinterbadning og sikkerhed her: https://www.respektforvand.dk/i-vandet/vinterbadning/gode-raad-til-sikker-vinterbadning

Der er flere muligheder for at melde sig ind i en vinterbadeklub i København. Her finder du et par i nærheden af Engholmene:

https://www.badekompagniet.com

https://www.vinterbadbryggen.com

Du kan også læse mere om badezoner og regler for badning i Københavns havn her: https://www.kk.dk/artikel/havnebade-og-badezoner

Alle rettigheder til billeder, tekster og video tilhører NPV A/S - og må ikke anvendes uden forudgående tilladelse fra NPV A/S. Copyright © NPV A/S 2011 - 2019