Fremtidens arbejdspladser skal have en god kaffebar

Kaffe er blevet et samlingspunkt både i det private, og ikke mindst på arbejdspladsen. Den sorte drik skaber et fællesskab og en pause, og det har den faktisk gjort siden 1800-tallet i Danmark.

I dag drikker langt de fleste danskere kaffe hver eneste dag. Det gælder både i hjemmet og på arbejdspladsen. Derfor forbinder vi også kaffe med hygge, kvalitetstid og pauser, og som mennesker bliver vi draget til fællesskaber, som kaffen kan være med til at skabe.

Kaffen og teen kom til Danmark i 1665, og et pund af hver kostede nogenlunde det samme som en hest. Teen blev udbredt med det samme især blandt præster og byernes embedsmænd samt i de højere sociale lag især i København. Men billedet ændrede sig. Lige omkring 1800 fik landbefolkningen, der udgjorde 80 procent af befolkningen, råd til kaffe og da fattige landarbejdere omkring 1850 rykkede til byerne og blev industriarbejdere, tog de kaffen med sig. Danmark blev nu et kaffedrikkerland.

”Kaffe er en unægtelig stor del af den dansk kultur, og selvom kaffen nu kommer i flere variationer, siden den kom til Danmark, så er den i dag, som den var i 1800-tallet stadig det helt store fælles samlingspunkt både i det private, men særligt også på arbejdspladser,” forklarer Annette Hoff, der er seniorforsker i Den Gamle By i Aarhus og har udgivet bogen Den Danske Kaffehistorie.

Fælles samlingspunkter er noget af det, som Engholmene Business Center kommer til at have stor fokus på. Der kommer blandt andet til at være restauranter, cafeer og kaffebarer, der vil danne ramme om et charmerende socialt miljø, hvor folk kan mødes i alle henseender.

Den sorte sociale ventil

Vores arbejdsplads er den aktivitet, der får flest af vores vågne timer, og mange af os er mere sammen med kolleger end med familie, for ikke at sige vennerne. Der er derfor oplagt, at vi får dækket noget af vores sociale behov, når vi er på arbejde.

Ifølge Jon Kjær Nielsen, der er ekspert i arbejdsglæde og trivsel, er kaffe en vigtig social spiller på de danske arbejdspladser. For det er ikke nødvendigvis nok at arbejde på et projekt sammen, der skal også være plads til personligheden og interesserne.

”Kaffe er blevet et af de sociale ritualer, hvor vi finder hinanden på arbejdspladsen. Det kan også være den sociale ventil, hvor vi får tanker og tvivl lukket ud,” forklarer Jon Kjær Nielsen, foredragsholder og forfatter.

Kaffe er lig med fællesskab

Kaffe er blevet en grundlæggende kulturkatalysator, der har en central rolle i vores kultur både i vores privatliv og professionelle liv.

”Jeg oplever, at der sættes stor pris på kaffe på arbejdet. Når jeg til foredrag taler med publikum om deres arbejdsglæde, samt hvad der er gode rammer og vilkår, så bliver kaffen altid nævne som en ting, man ville være ærgerlig over at miste. Jeg tror, at mange sætter lighedstegn mellem kaffen, og det fælleskab vi har sammen, fordi kaffen er så central både i pauser og møder,” siger Jon Kjær Nilesen og tilføjer:

”Flere og flere steder ser jeg kaffe-gourmetløsninger, og der er efterhånden længere og længere imellem “politistationskaffen”, som vi kender den fra amerikanske film, hvor simrepotten har stået hele dagen”. 

I Engholmenes Business Center, der ligger med en attraktiv placering ved inderhavnen i København, kommer der lækre kaffemaskiner på kontorerne, men der kommer også til at være hyggelige kaffebarer med barista, hvor man kan drikke en kop kaffe sammen med sine kollegaer.

Kaffepause

I dag drikker vi vores kaffe meget forskelligt. Men vi mødes stort set altid over en kop kaffe, og det er ikke blot filterkaffe, men kaffe i adskillige varianter som espresso, caffe latte eller cortado. Men kaffen har altid været en social magnet, og det startede den allerede som i 1800-tallet.

”Kaffe er danskernes sociale lim, og jeg tror den blev det i 1832, da vi fik det lille sorte komfur, der spærrede ilden inde, og dermed gjorde køkkenet til et varmt rum. Her opstod kaffepausen, og kaffe blev lig med hygge. Man inviterede postbuddet eller naboen ind på en kop kaffe, og igen var det tydeligt at se, at kaffe blev et samlingspunktet,” forklarer seniorforsker Annette Hoff.

Kaffe er altså ikke mere end et par hundrede år gammelt, men det har tydeligt sat sig fast i danskernes kultur. Og kaffens rolle er stadig den samme.

”Kaffen og hyggen har dybe rødder i vores historie. Og vi ser i dag, hvordan kaffe og hygge stadig er lig med hinanden. Både derhjemme, men også på arbejdet. Der er en grund til, at vi gør, som vi gør. Vores kaffehistorie sidder i os,” siger Annette Hoff.

Alle rettigheder til billeder, tekster og video tilhører NPV A/S - og må ikke anvendes uden forudgående tilladelse fra NPV A/S. Copyright © NPV A/S 2011 - 2019