Find din nye bolig
Sexolog og parterapeut Joan Ørting mødte sin store forelskelse på Vesterbro og blev gift i Mariakirken på Istedgade. Hun kan ikke leve uden sit fix ’ægte, originalt København’.
Af Jakob Rubin
For Joan Ørting begyndte det for alvor at gå stærkt på Vesterbro. Her mødte hun sit livs store kærlighed, her boede hun og blev gift med ham, og her fik hendes forretning fart på.
Joan Ørting ’ælsker’ simpelthen bydelen, som hun har haft helt inde under huden siden dengang, den absolut ikke var trendy.
På den anden side. Hvem kan ikke, som den landskendte, rødhårede furie og begejstrede, frække dame hun er, tale alting op? Joan Ørting er berømt for sin direkte tale om kærlighed og sex, sin energi, empati og enorme positivitet.
”Vi havde en lækker 5-værelses hjørnelejlighed på Halmtorvet, og det var bare midt i den tid, hvor det hele udviklede sig med rasende fart. Min sexolog-skole havde sin start i PH Cafeen lige over for lejligheden, hvor jeg havde hold om dagen og festede igennem om natten,” fortæller Joan Ørting, der for et par år siden trak boligstikket ud og flyttede til Langeland.
”Nu bor jeg på landet,” siger hun og griner højt og smittende.
”Men ikke mere end, at jeg er i København mange dage hver eneste uge. Min skole ligger i et 3-etagers hus på Christianshavn, og når jeg skal ud og spise eller feste, er det stort set altid på Vesterbro,” siger hun.
Joan Ørting er fra Gladsaxe, hvor hun voksede op i en 2½-værelses lejlighed i et socialt boligbyggeri med sin mor og søster. Hun er storbymenneske af natur, men søger på landet for at få fred fra opmærksomheden, der kan føles massiv en gang imellem.
En del af sin succes som forfatter, foredragsholder, terapeut og underviser tilskriver hun en beslutning, hun tog som ung i en svær periode, hvor både hendes mor, mormor, morfar og moster døde inden for kort tid.
”Jeg kunne enten blive svag eller stærk. Jeg valgte det sidste,” siger hun.
Når det kommer til hendes og manden, historiefortælleren Carsten Islingtons bryllup, kan hun tilføje ’modig’. Parret valgte at blive gift i den store, smukke Mariakirke på Istedgade, og det kom helt bag på præsten.
Mariakirken, der blev indviet i 1909, er berømt eller berygtet for at huse områdets narkomaner på indgangstrappen og i øvrigt lave et stort arbejde for misbrugere, prostituerede, husvilde og andre udsatte. Det har skræmt mange fra at benytte den, hvilket ikke giver mening for Joan Ørting.
”Kirkens ry er helt ufortjent. Vi håbede, vi kunne holde vores bryllup en helt bestemt sommerdag, men præsten sagde, at vi kunne vælge alle dage hele året. I modsætning til alle andre kirker ville ingen giftes i hans,” fortæller Joan Ørting.
Så de fik deres yndlingsdato. Præsten foretog for første gange i et år en vielse. Den seneste, der var foregået i Mariakirken, var i øvrigt hans egen.
”Som Vesterbro-borgere og som de personer, Carsten og jeg er, ville vi bare giftes i den kirke. Når man først har været inde i den, tror jeg, at alle ville have det på samme måde. Den er utrolig smuk og meget stor. Turen op ad gangen til alteret var rigtig, rigtig lang. Det var dejligt,” siger Joan Ørting og ser ud, som om hun kan mærke de frydefulde sommerfugle i maven flakse forbi igen.
Som en typisk gestus inviterede parret også dem, der holder til foran kirken, med ind under vielsen.
”Det er det, jeg elsker ved miljøet på Vesterbro. Alle typer er til stede. Kulturelt er der højt til loftet. Det er kulørt, spændende, dynamisk, og nok den mest internationale af de københavnske bydele,” siger hun.
På Vesterbro kan man gå ud og spise andet end fastfood senere end i resten af byen. Man kan købe ind til kl. 23-24 stykker hos de velassorterede etniske købmænd og grønthandlere fra Kina og Mellemøsten. Og finde en cocktailbar med drinks, man ikke vidste eksisterede.
”Det er bare et godt sted at give den gas,” siger Joan Ørting og ræser videre på sin cykel med det røde hår blafrende efter sig. Af sted mod det næste projekt: at åbne en uddannelse som selvværdsvejleder.
”Det er der så mange, som godt kunne have brug for noget mere af,” råber hun i farten.